Show menu

Publicaties

'Van 't Kamp' expositie binnenkort in Rozet

Categorie: Geen categorie

Fotograaf Suzanne Valkenburg exposeert vanaf dinsdag 2 juli met haar project ‘Van ’t kamp’ in Rozet. Van ’t kamp schetst een portret van de onzichtbare, gesloten gemeenschap van Arnhemse woonwagenbewoners in kleurrijke foto’s, teksten, podcasts en persoonlijke familiefoto’s.

“Van ’t kamp is meer dan een verzameling verhalen”, vertelt Valkenburg. “Het is een plek waar burgers en woonwagenbewoners elkaar kunnen ontmoeten en een uitnodiging aan het grote publiek om kennis te maken met de woonwagencultuur.” De expositie geeft inzicht in de geschiedenis die schuilgaat achter het wonen op wielen, en de warme familiecultuur die er door de tijd heen is ontstaan.

Ontstaansgeschiedenis
In 2018 maakte documentairefotograaf Valkenburg kennis met Henky, bewoner van een van de dertien kleine woonwagenkampen in Arnhem. Drie jaar lang maakt ze foto’s van het leven achter de hoge muren die de hechte gemeenschap afzonderen van de rest van hun wijk. Het resultaat is de fotoserie ‘Als een vogel zo vrij’. In 2022 komt er een boek uit met dezelfde titel. Het is een ode aan een verdwijnende cultuur en een groep Nederlanders die door de jaren heen steeds minder mogen zijn wie ze zijn: reizigers.

Van ’t kamp is een voortzetting en een verdieping van dit project. Drie generaties woonwagenbewoners krijgen het woord en vertellen in beeld, geluid en tekst over hun cultuur, hun verleden en hun wensen voor de toekomst. Ze laten daarmee zien wie ze zijn, maar ook hoe de buitenwereld hen ziet.

De tentoonstelling is te zien in de hal bij binnenkomst – Rozet Centrum, Kortestraat 16 Arnhem – van 2 juli tot en met 31 augustus 2024. Meer informatie over het project: www.vanhetkamp.nl.