Show menu

Nieuws

Opnames voor documentaire over SPAAK in volle gang

Olga Tops werkt aan een tweeluik over SPAAK, het jongerentheater van het Thomas a Kempis college in Arnhem. SPAAK viert in 2024 met het stuk Dracula haar dertigjarige jubileum. “In een wereld die met name voor jongeren soms lastig is, wil ik laten zien hoe het samenwerken aan een theatervoorstelling je kan verrijken.

Wat in 1994 begon met een handjevol leerlingen en driehonderd bezoekers, is inmiddels zo populair dat honderden leerlingen auditie doen. De voorstellingen van SPAAK, die elk jaar een week lang worden uitgevoerd, zijn stijf uitverkocht. Regisseur en schrijver Harm Duco Schut schreef dit jaar een stuk over Dracula dat thematisch aansluit op de leefwereld van jongeren. Deze bewerking van Dracula gaat over mentale gezondheid, sociale druk en je anders voordoen dan je bent.

Een blik op heden en verleden
“Als filmmaker wil ik graag maatschappelijke thema’s én kunst en cultuur onder de aandacht brengen van een groot publiek”, vertelt Tops over haar motivatie om deze documentaire te maken. In de documentaire volgt ze de voorbereiding op het stuk Dracula en blikt ze terug op de ontstaansgeschiedenis van SPAAK.

Op 14 en 21 mei wordt de documentaire ‘Spaak, meer dan een voorstelling’ uitgezonden op Omroep GLD. Na deze uitzenddatum blijft het tweeluik te zien op gld.nl.