Show menu

Nieuws

Twee jaar Mediafonds Arnhem:

14 projecten ondersteund

Categorie: Geen categorie

In de eerste twee jaar van zijn bestaan (vanaf september 2021) heeft het Mediafonds Arnhem veertien onafhankelijke journalistieke producties over Arnhem financieel mogelijk gemaakt. Hiermee was een bedrag van ruim 94.000 euro gemoeid. De onderwerpen varieerden van verhalen over de wooncrisis in Arnhem tot een tweedelige documentaire over het 70-jarig bestaan van toneelgroep Oostpool.

Het geld dat het fonds uitgeeft is afkomstig van de gemeente Arnhem, die echter op geen enkele wijze invloed uitoefent op de inhoud van de producties. De gemeente Arnhem heeft inmiddels toegezegd de Stichting Mediafonds Arnhem ook na afloop van deze pilotperiode financieel te blijven ondersteunen. Nieuwe projectvoorstellen blijven derhalve welkom via het mailadres info@mediafondsarnhem.nl. Het reglement en het aanvraagformulier zijn te vinden op de website. Alle aanvragen worden door het bestuur en de adviseurs van het fonds beoordeeld op onder andere het onderscheidend karakter, de journalistieke kwaliteit en de binding met Arnhem.

Lang niet ieder aanvraag haalt de eindstreep. Er kwamen in de eerste twee jaar in totaal 26 aanvragen binnen waarvan uiteindelijk iets minder dan de helft werd gehonoreerd. De belangrijkste redenen voor afwijzing waren:

  • Het onderwerp is niet onderscheidend genoeg en voegt weinig toe aan het bestaande journalistieke aanbod in Arnhem.
  • Er is geen sprake van echte journalistiek, maar eerder van bijvoorbeeld web-content of PR voor een bepaalde activiteit.
  • Het onderwerp is niet ‘Arnhems’ genoeg.

Het bestuur van het Mediafonds Arnhem is na twee jaar praktijkervaring tot de conclusie gekomen dat het fonds voorziet in de behoefte van mediamakers – van zeer verschillende komaf – om uiteenlopende aspecten van de Arnhemse samenleving uit te diepen en voor het voetlicht te brengen. Dit heeft geresulteerd in veertien fraaie producties die in onze ogen een verrijking betekenen van het journalistieke aanbod in Arnhem.

Het Mediafonds Arnhem stáát: Makers weten steeds beter de weg erheen te vinden en het bestaan van het fonds is in steeds meer netwerken bekend. De onafhankelijkheid, de journalistieke kennis en het beheer van het fonds zijn goed geborgd. Het fonds biedt ruimte voor vernieuwing en voor een grotere diversiteit in journalistieke onderwerpen, makers en publicatievormen.

Een overzicht van de gehonoreerde aanvragen:

Titel/onderwerpOmschrijvingMaker(s)
Wooncrisis in ArnhemSerie van zes longreads waarin achtergronden van de woningnood in Arnhem worden belichtPatrick Arink
SchaduwvolkKorte documentaire over dakloos gezin dat Stadsblokken als ‘thuishaven’ heeft.Gus Wickerhoff
Het rode ArnhemStudie naar betekenis van sociaal-democratie/socialisme in Arnhem van 19e eeuw tot nu.Stef Ketelaar
Op pad door de stad (hoe leuk is dat)Serie korte documentaires over de (on)toegankelijkheid van Arnhem voor mensen met uiteenlopende handicaps/uitdagingen.Wendo Kroon e.a.
DoodzwijgenDocumentaire over Arnhemse die erachter komt dat haar grootvader NSB’er is geweest.Lisa Hukker
Standplaats ArnhemSerie van 20 interviews met (beeldend) kunstenaars die in Arnhem gevestigd zijn over de voor- en nadelen van de stad als habitat.Arno de Blank e.a.
Theater is voor iedereenTweedelige documentaire over 70 jaar professioneel toneel (Toneelgroep Theater, Theater van het Oosten, Oostpool) in ArnhemXandra Rakier, e.a.
Arnhemse StadsgesprekkenSerie van 6 gesprekken / debatavonden in Rozet waarbij het thema ‘verbinding ‘centraal staat.Jorian Bakker e.a.
Arnhems FabrikaatDocumentaire-reeks van audio-portretten van Arnhemse makers uit de wereld van kunst en cultuur ‘die zich maatschappelijk profileren met hun eigen werk’. Marianna van der Noordt
Façade RembrandtMultidisciplinair project over verleden en toekomst van de leegstaande Rembrandt bioscoop aan het Velperplein en de betekenis van de Arnhems Filmweek.Jonas de Witte e.a.
SchaapsdriftOnderzoeksproject naar de ontwikkelingen rondom de Schaapsdrift, een wijk waar de gemeente Arnhem voorkeursrecht op wil vestigen ivm toekomstige transformatie en verdichting.Patrick Arink
Arnhems MeisjeActualisering en publicatie van een onderzoek naar Het Arnhems Meisje, in de woorden van de auteur een geschenk dat in ruim 35 jaar uitgroeide ‘van weggevertje tot prestigieus eerbetoon’.Kees Crone e.a.
Van het kampInteractieve website met foto’s, podcast en teksten die een beeld schetsen van het leven op een van de Arnhemse woonwagenkampen. ‘Vrije geesten zonder arbeidscontract of burgerplicht, eigen ongeschreven regels, eigen beroepen en een eigen smaak en cultuur.’Suzanne Valkenburg e.a.
Fly on the wallDocumentaire over de in Arnhem gevestigde stichting InDifferent die zich inzet voor de acceptatie van verschillende identiteiten op middelbare en leerlingen via een eigen community ondersteunt.Maaike Broos e.a.