Show menu

Publicaties

Spaak, meer dan een voorstelling

Het tweeluik ‘Spaak, meer dan een voorstelling’ is in mei 2024 uitgezonden op Omroep Gelderland. In deze documentaire volgt filmmaker Olga Tops de voorbereiding op het theaterstuk Dracula en blikt ze terug op de ontstaansgeschiedenis van Spaak, het jongerentheater van het Thomas A Kempis college in Arnhem.

“In een wereld die met name voor jongeren soms lastig is, wil ik laten zien hoe het samenwerken aan een theatervoorstelling je kan verrijken,” vertelt Tops over haar intenties achter de documentaire. “Als filmmaker wil ik graag maatschappelijke thema’s én kunst en cultuur onder de aandacht brengen van een groot publiek.”

Stijf uitverkocht
Wat in 1994 begon met een handjevol leerlingen en driehonderd bezoekers, is inmiddels zo populair dat honderden leerlingen auditie doen. De voorstellingen van SPAAK, die elk jaar een week lang worden uitgevoerd, zijn stijf uitverkocht. Regisseur en schrijver Harm Duco Schut schreef in 2024 een stuk over Dracula dat thematisch aansluit op de leefwereld van jongeren. Deze bewerking van Dracula gaat over mentale gezondheid, sociale druk en je anders voordoen dan je bent.

De tweedelige documentaire ‘Spaak, meer dan een voorstelling’ kan je terugkijken via het YouTubekanaal van Omroep Gelderland.