Show menu

Publicaties

Sonsbeek Parkcast: eerste aflevering online!

De eerste aflevering van Sonsbeek Parkcast staat online en is te beluisteren via verschillende streamingsplatforms. In deze aflevering onderzoekt host Edwin Verdurmen hoe de prehistorie park Sonsbeek gevormd heeft. Van de zevendelige podcast verschijnt elke vrijdag een nieuwe aflevering.

Met een liefdesverklaring aan Sonsbeek kondigde Verdurmen de podcast al aan in de trailer: ‘Sonsbeek is de wereld in het klein, het binnenste buitenland, het allermooiste.’

Aflevering één over de prehistorie is via deze link te beluisteren.

Pehistorie
In aflevering 1 verkent Verdurmen hoe het heuvelachtige landschap is ontstaan dat Sonsbeek zo karakteriseert, komt hij erachter welke dieren er 100.000 jaar geleden rondliepen en ontdekt hij wanneer de eerste mensen neerstreken op de plek die nu Sonsbeek is gaan heten. Hierover gaat Verdurmen in gesprek met geoloog Henk Donkers, Bas Lukkenaar van Burgers’ Zoo en stadsarcheoloog Martijn Defilet.

De serie wordt chronologisch opgebouwd vanaf het ontstaan van de stuwwal, door de rijke historie heen tot aan het heden. Ook is er aandacht voor de toekomst van het park, want klimaatverandering en toenemende recreatieve druk zijn de uitdagingen van deze tijd. Naast het landschap en de historie, komen ook de natuur en cultuur in het park aan bod.

Groene Huiskamer
‘Mijn persoonlijke motivatie om de Sonsbeek Parkcast te maken komt voort uit mijn liefde voor en interesse in de Arnhemse parken en Sonsbeek in het bijzonder,’ vertelt Verdurmen. ‘Sinds ik in 1997 in Arnhem ben komen wonen is dit park een soort groene huiskamer voor me geworden.’ Hij hoopt door het maken van deze podcast beter te begrijpen hoe het park in al zijn aspecten tot stand is gekomen.