Show menu

Publicaties

Het Arnhems Meisje is 40+ en volwassen

In november 2023 presenteerden Kees Crone, Johannes Kon en Joop te Riele het boek ‘Arnhems Meisje is 40+ en volwassen’ in boekhandel Het Colofon. Dit boek behandelt de bewogen ontstaansgeschiedenis van het standbeeldje dat sinds 1980 wordt uitgereikt aan personen die iets bijzonders voor Arnhem of haar inwoners deden.

De auteurs, Kees Crone en Johannes Kon, doken in de geschiedenis van het Arnhems Meisje en kwamen erachter dat ‘door de jaren heen weinig effectief geadministreerd werd wie wanneer een Arnhems Meisje kreeg,’ valt te lezen op de achterflap van het boek. Het viel hen op dat de burgers die het beeldje ontvangen, vaak nauwe banden met ambtenaren en bestuurders in het gemeentehuis hebben. Tegelijkertijd concluderen ze dat ‘een Arnhems Meisje momenteel alleen wordt toegekend aan Arnhemse burgers, vrijwilligers en lokale politici die werkelijk iets aan de Arnhemse samenleving bijdragen.’

Onderscheiding

Het beeldje is in 1980 ontworpen door kunstenaar Joop te Riele. In datzelfde jaar werd het Arnhems Meisje voor het eerst ingezet als relatiegeschenk door de gemeente Arnhem, namelijk tijdens de Olympische Spelen voor Gehandicapten dat plaatsvond op Papendal. In de jaren erna groeide het beeldje uit tot bijzondere onderscheiding.

Het boek ‘Arnhems meisje is 40+ en volwassen’ is verkrijgbaar bij boekhandel Het Colofon en kan geleend worden bij de bibliotheek.