Show menu

Publicaties

Façade Rembrandt: over de rijke geschiedenis van het Rembrandt Theater

Categorie: Geen categorie

De tentoonstelling Façade Rembrandt was in de zomer van 2023 te bezoeken in Focus Filmtheater. Deze expositie vormt een ode aan het beroemde Theater Rembrandt dat nu definitief zijn deuren heeft gesloten. Onderdeel van de tentoonstelling is de gelijknamige korte documentaire ‘Façade Rembrandt’, waarin Arnhemmers vertellen over persoonlijke herinneringen aan dit unieke filmtheater.

Filmmaker Jonas De Witte vond de definitieve sluiting van het theater ‘een mooie aanleiding om de rijke filmgeschiedenis van Arnhem in beeld te brengen.’ Daarom organiseerde hij samen met programmamaker Robin van der Beek nog één keer Filmweek Arnhem, waar de expositie Façade Rembrandt onderdeel van uitmaakte.

Het Cannes aan de Rijn
Filmweek Arnhem was een filmfestival dat tussen 1955 en 1983 jaarlijks georganiseerd werd in Theater Rembrandt. Vanwege de internationale allure van Filmweek Arnhem kreeg het festival al snel de bijnaam ‘Het Cannes aan de Rijn.’ De Witte en Van der Beek doorzochten in voorbereiding op de Filmweek Arnhem 2023 de originele filmprogramma’s en selecteerden een lijst met klassiekers uit die tijd die vertoond werden op vier locaties in Arnhem.

Voor de realisatie van de expositie zijn de twee organisatoren de archieven ingedoken om de geschiedenis van het Rembrandt Theater te achterhalen. ‘We doken de kelders in, plozen archiefdozen uit, lazen artikelen en publicaties, bekeken foto’s en Polychoon journaals en verzamelden anekdotes’ vertelt De Witte over dit onderzoek. De expositie toont bijzondere items, foto’s en filmbeelden van het Rembrandt Theater en de Filmweek Arnhem.

De volledige versie van de korte documentaire ‘Facade Rembrandt’ kan je via deze link bekijken.