Show menu

Publicaties

Doodzwijgen: wat als je overgrootvader 'fout' was in de oorlog?

Wat als je overgrootvader ‘fout’ was in de oorlog? De Arnhemse filmmaker Lisa Hukker maakte er de korte documentaire ‘Doodzwijgen’ over. Samen met haar moeder dook Hukker in het NSB-verleden van haar overgrootvader.

De gegevens van collaborateurs, waaronder de overgrootvader van Hukker, lagen 80 jaar achter slot en grendel in het Nationaal Archief, maar op 1 januari 2025 worden ze openbaar gemaakt. Deze openbaarmaking was een aanleiding voor Hukker om haar documentaire te realiseren en de littekens in haar eigen familie bespreekbaar te maken. Voor Doodzwijgen onderzocht ze hoe we kunnen omgaan met de openbaarmaking van de 300.000 namen van mensen die fout zijn geweest in de Tweede Wereldoorlog.

Schaamte, boosheid en verdriet
“De keuzes die mijn overgrootvader heeft gemaakt, hebben in de daaropvolgende generaties voor veel schaamte, boosheid en verdriet gezorgd,” vertelt Hukker in een interview met De Gelderlander. “Niet alleen binnen het gezin, maar ook in hun omgeving. Er is veel in stilte geleden.”

Doodzwijgen is vertoond op Omroep GLD en werd geselecteerd voor de studentencompetitie van het Nederlands Filmfestival. Op dit moment werkt Hukker aan een documentaire die een vervolg vormt op Doodzwijgen.