Show menu

Publicaties

Arbeidsmigranten: de onzichtbare krachten achter de wederopbouw

Categorie: Geen categorie

De Nederlandse economie maakt overuren: uit de hele wereld komen mensen hier werken. Tegelijkertijd staat het integratiedebat op scherp. Zestig jaar geleden was de vraag naar tijdelijke arbeidskrachten ook groot. Daarom doken journalisten Floor Foole en Marleen Kuijsters voor de Gelderlander in de geschiedenis van de eerste generatie gastarbeiders in Arnhem.

De eerste Turken, Grieken en Italianen leefden in onzekere omstandigheden, ver van familie. De overheid dacht dat zij zouden terugkeren, maar vele gastarbeiders bleven. De verhalen van de arbeidsmigranten die in Nederland bleven lees je in De Gelderlander.

Flinke verandering
“We wilden een beeld geven van Arnhem in de jaren 60 en 70. Na de oorlog was er zoveel werk dat bedrijven buiten de landsgrenzen keken voor personeel”, zegt Floor Foole. “De stad veranderde vanaf de jaren 70 flink: nu zie je moskeeën, Marokkaanse bakkerijen, Turkse theehuizen en Griekse restaurants.“ 

Zoektocht
“Voor ons onderzoek hebben we archieven doorgespit. En we zijn een zoektocht gestart naar eerste generatie gastarbeiders”, vult Kuijsters aan. “Veel gastarbeiders zijn inmiddels overleden of teruggekeerd naar het land van herkomst. We zijn binnengelopen bij verschillende restaurants, theehuizen, Turkse kappers, winkels en buurthuizen. En ook via een moskee en de organisatie Erfgoed Gelderland zijn we in contact gekomen met mensen die hun indrukwekkende verhalen wilden delen.” 

Dit project heeft geresulteerd in twee publicaties in De Gelderlander.