Show menu

Publicaties

Wooncrisis in Arnhem

Categorie: PublicatiesGeen categorie

In een serie achtergrondartikelen belichtte de Arnhemsche Courant (www.arnhemsecourant.nl) de afgelopen maanden verschillende aspecten van de wooncrisis in Arnhem. Patrick Arink ontving voor zes van deze artikelen een bijdrage van het Mediafonds Arnhem

Wooncrisis in Arnhem: dit zijn de belangrijkste oorzaken.

Jarenlange wachttijden voor een huurwoning. Torenhoge koopprijzen voor een koopwoning. De woningmarkt is overspannen en het lijkt er niet op dat het probleem op korte termijn wordt opgelost. De Arnhemse Courant bracht de belangrijkste oorzaken in beeld, zoals het gebrek aan nieuwe woningen, de verhuurdersheffing, de verkoop van sociale woningen én: de populariteit van Arnhem als vestigingsstad.

Lees hier het artikel

Longread: de roerige verkoop van de Woningbouwvereniging voor Ambtenaren

Met de verkoop van 180 huurwoningen aan RVG Real Estate kwam twee jaar geleden een voorlopig einde aan drie stormachtige jaren bij de Woningbouwvereniging voor Ambtenaren in Arnhem. In dit artikel de reconstructie van een verkoop die door sommigen gezien wordt als onvermijdelijk en door anderen beschouwd wordt als onnodig.

https://arnhemschecourant.nl/longread-de-roerige-verkoop-van-de-woningbouwvereniging-voor-ambtenaren/

Longread: Nog altijd geen energielabel A voor huizen woningbouwvereniging voor ambtenaren

Twee jaar geleden werd de Woningbouwvereniging voor Ambtenaren (WBvA) verkocht aan vastgoedinvesteerder RVG. Afgesproken werd dat de woningen opgeknapt worden en worden verduurzaamd tot energielabel A. Twee jaar na dato moet nog steeds begonnen worden met de werkzaamheden. Waar ging het mis?

https://arnhemschecourant.nl/longread-nog-altijd-geen-energielabel-a-voor-huizen-woningbouwvereniging-voor-ambtenaren/

Verkoop sociale huurwoningen ging op aan verhuurderheffing

Woningcorporatie Vivare verkocht in 2016 meer dan 600 huurwoningen aan de Amerikaanse miljardair George Soros. Vivare ontving ongeveer 44 miljoen euro voor de woningen. Nieuwe sociale huurwoningen werden van dat geld niet gebouwd. Het hele bedrag ging op aan het betalen van de verhuurderheffing.

https://arnhemschecourant.nl/verkoop-sociale-huurwoningen-ging-op-aan-verhuurderheffing/

Woonwethouder Ronald Paping: “Alleen bouwen is niet de oplossing”

De woningnood was sinds de Tweede Wereldoorlog nog nooit zo groot als nu. Overal klinkt het besef dat er snelen veel moet gebeuren om de wooncrisis op te lossen. “Maar alleen bouwen is niet de oplossing”, zegt wethouder Ronald Paping van Wonen.

https://arnhemschecourant.nl/woonwethouder-ronald-paping-alleen-bouwen-is-niet-de-oplossing/

Bouwen, bouwen bouwen? Dit zijn de andere oplossingen om uit de wooncrisis te komen

De woningnood was na de Tweede Wereldoorlog nog nooit zo groot. Bouwen, bouwen, bouwen lijkt het adagium te zijn. Maar volgens veel experts is dat niet de enige oplossing.

“Je kan nog eens een miljoen huizen bijbouwen, maar ook dan is er woningnood.”

https://arnhemschecourant.nl/bouwen-bouwen-bouwen-dit-zijn-de-andere-oplossingen-om-uit-de-wooncrisis-te-komen/

Stadsgeograaf Cody Hochstenbach: “Woonwoede helpt om de wooncrisis op te lossen”

Mensen moeten massaal in opstand komen om de wooncrisis op te lossen. Die oproep deed stadsgeograaf Cody Hochstenbach gisteravond tijdens een drukbezochte bijeenkomst van architectuurcentrum CASA.

“Kom in opstand. Protesteer. Woonwoede helpt om de wooncrisis op te lossen.”

https://arnhemschecourant.nl/woonwoede-helpt-om-de-wooncrisis-op-te-lossen/

Foto:  Desiree Egberts