Show menu

Publicaties

Schaduw Volk'; een documentaire over dakloosheid

Categorie: Publicaties

Schaduw Volk is een korte documentaire van de van oorsprong Arnhemse documentairemaker Gus Wickerhoff waarin het verhaal van de stadsnomade Jan wordt verteld. Jan is een 23-jarige jongen die door diverse tegenslagen in het leven in een tent is beland in het Stadsblokkenpark naast de Rijn in Arnhem.

Jan valt, door zijn jonge leeftijd en doordat hij niet drugsverslaafd is, buiten de criteria van veel opvangcentra. Doordat hij niet in het bezit is van een identiteitsbewijs moet hij alternatieve manieren vinden om geld te verdienen. Jan is vast komen te zitten in een tweestrijd tussen de vrijheid van het dakloze bestaan, en de hunkering naar een leven met dak boven zijn hoofd. Zijn moeder, die drugsverslaafd is en in dezelfde situatie verkeert, stimuleert het vrije leven, terwijl de behoefte aan een normaal leven en het welzijn van zijn vriendin en zijn toekomst vraagt om drastische veranderingen. Zijn strijd tegen de bureaucratie speelt hem daarbij parten.

In deze documentaire onderzoekt Gus Wickerhoff de problematiek waar Jan tegenaan loopt aan de hand van zijn persoonlijke verhaal door maandenlang met hem mee te lopen. Daarnaast wil hij een zo objectief mogelijke schets geven van diens problematiek door ook contact op te nemen met opvangcentra voor jongeren om ook hun licht over deze situatie te laten schijnen. Hij onderzocht de oorsprong van de problemen waar dakloze jongeren zoals Jan mee te maken krijgen. Wat maakt dat deze jongeren in een dergelijk bestaan belanden? Is dit vrije keus, komt het door de onvolkomenheden binnen de samenleving, of schiet de regelgeving van verschillende opvangcentra deze jongeren te kort?

Schaduw Volk gaat op 22 juni in première bij Focus filmtheater in Arnhem.