Het bestuur van het Mediafonds Arnhem heeft een aantal externe adviseurs bereid gevonden mee te denken over de inhoudelijke aspecten van de binnenkomende aanvragen. Er zijn acht adviseurs die een breed palet aan journalistieke vaardigheden en achtergronden vertegenwoordigen.
Iedere aanvraag bij het fonds wordt aan twee adviseurs voorgelegd. Mede op basis van hun oordeel neemt het bestuur een besluit over de subsidie.
Onze externe adviseurs word gevraagd de aanvragen te beoordelen op onder andere:
- Journalistieke kwaliteit en integriteit
- Het onderscheidend karakter van de productie
- Een helder, doordacht en concreet plan van aanpak
- Een realistische begroting
- Een duidelijke visie hoe deze publicatie een breed publiek kan bereiken
De adviseurs die nu met ons meewerken zijn
Karel Smouter
Karel (1983) is sinds begin 2021 chef van de mediaredactie bij NRC. Daarvoor schreef hij voor online krant de Correspondent en vervulde daar de functie van adjunct-hoofdredacteur. Ook gaf hij twee jaar les op de opleiding Journalistiek in Zwolle en was daar aanjager van verschillende studentenprojecten. In zijn wekelijkse column in NRC zoekt hij wekelijks naar mediawijsheid in tijden waarin vrijwel iedereen een mediacriticus is. Begin deze eeuw woonde hij ruim drie jaar in de Arnhemse wijk Malburgen-Oost.
Eeva Liukku
Eeva (1983) is initiatiefnemer en hoofdredacteur van het Rotterdamse journalistieke platform versbeton.nl. Dit platform voor de ‘harddenkende Rotterdammer’ bestaat sinds 2011 en publiceert journalistiek ‘voor een eigenzinnig en eerlijk Rotterdam’.
“Vers Beton informeert betrokken Rotterdammers over de ontwikkelingen van hun stad door middel van feiten, inzichten en begrip. Wij controleren de macht en leggen machtsstructuren en structurele maatschappelijke problemen bloot door middel van financieel onafhankelijke journalistiek.”
Vanwege haar deskundigheid en ervaring met lokale en regionale journalistiek in een online omgeving is Eeva inmiddels een graag geziene gast op congressen en symposia over dit thema.
Jan Wammes
Geboren (1955) en getogen Arnhemmer. Werkte als verslaggever bij De Gelderlander/De Nieuwe Krant, Arnhemse Courant en Omroep Gelderland. Was chef TV- nieuws/eindredacteur bij Omroep Gelderland en Omroep Brabant en eindredacteur radio/televisie/online bij Omroep Flevoland. Samensteller van het boek De Lijn – wonen in de stad: een lijn door Arnhem (uitg. Stichting Anders Kijken).
Hanneke Nagel
Hanneke (1958) woont sinds 1985 in Arnhem. Ze was in de jaren 90 eindredacteur van Het Blad, een Gelders tijdschrift voor beeldende kunst. Sinds 2009 maakt ze onderdeel uit van de redactie van de wijkkrant van de Burgemeesterswijk.
Van 1998 tot 2019 werkte ze in verschillende functies op de nieuws- en achtergrondredactie van Omroep Gelderland. In die jaren maakte ze de ontwikkeling mee van een gescheiden radio- en tv-redactie naar een multimediale nieuwsredactie met uitgebreide aandacht voor internet en sociale media.
Sander Kooistra
Sander Kooistra (1951) ontdekte tijdens zijn studie Economie dat hij beter kon schrijven dan rekenen. Hij werkte als redacteur bij De Groene Amsterdammer, schreef columns voor de NRC en maakte als freelancer artikelen voor uiteenlopende bladen als Vrij Nederland, Intermediair en de Daklozenkrant. Specialisme: Economie, Technologie, Milieu. Liefhebberij: de schone kunsten. Samen met Ard Huiberts schreef Sander twee boeken over Valse Kunst, waarvan de eerste (“Hoe de kunstkoper bedrogen wordt”) veel stof deed opwaaien.
Anja Sligter
Anja Sligter is eigenaar van taalschool En nu Nederlands in Arnhem. Ze geeft leiding aan een school waar hoogopgeleide anderstaligen (vluchtelingen, buitenlandse partners, expats) op een snelle manier Nederlands leren. Daarvoor was ze 23 jaar werkzaam als journalist en eindredacteur bij kranten en tijdschriften, waaronder tien jaar bij de Volkskrant, vijf jaar als eindredacteur en vijf jaar als correspondent van Oost-Nederland (Gelderland en Overijssel). Anja woont net over de grens van Arnhem, op een woonark in de uiterwaarden van de Rijn.
Sil Biesbroek
Sil (1997) studeerde in 2020 af aan de opleiding journalistiek in Zwolle. Daar deed hij onderzoek naar de manier waarop betrouwbare journalistiek een rol speelt in het leven van jongeren. Mede geïnspireerd door de uitkomsten van zijn onderzoek richtte hij samen met jonge studerende en werkende mensen het platform de Factcheckers op. Op dit moment woont de geboren en getogen Arnhemmer in Utrecht waar hij Geschiedenis van Politiek en Maatschappij studeert aan de Universiteit Utrecht.
Hans Hermans
Hans Hermans is documentairemaker en heeft ruim 25 jaar ervaring als journalist en programmamaker voor de Nederlandse publieke omroep. Hij maakte bekroonde documentaires voor een internationaal publiek. Hij werkte na een start in de dagbladjournalistiek als verslaggever voor de actualiteitenrubriek Netwerk en onderzoeksprogramma’s Zembla en KRO Reporter. Nu produceert hij met zijn bedrijf journalistieke documentaireseries voor verschillende publieke omroepen. Hans is geboren en getogen in Arnhem, maar woont inmiddels alweer geruime tijd in Oosterbeek.